Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural


1x205

Pentru prima dată Ziua internațională a femeilor din mediul rural a fost marcată la 15 octombrie 2008, după stabilirea ei de către Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 62/136 din 18 decembrie 2007.

Ideea celebrării, în fiecare an, a unei Zile mondiale dedicate femeilor din mediul rural s-a conturat cu prilejul unei Conferințe a ONU pentru femei, care a avut loc la Beijing, în septembrie 1995. Propunerile pentru organizarea unei astfel de zile au venit din partea mai multor organizații: Federația Internațională a Producătorilor Agricoli (IFAP), Asociația mondială a femeilor din zona rurală (ACWW), Rețeaua Asociațiilor femeilor africane din zona rurală (NARWA) și Fundația Summitul Mondial al Femeilor (WWSF).

Acest eveniment a fost considerat modul pragmatic de a obține recunoașterea și susținerea pentru rolurile multiple asumate de femeile din mediul rural, care se ocupă de obicei cu agricultura sau dețin mici afaceri. Femeile din mediul rural reprezintă mai mult de un sfert din populația lumii. Ele contribuie la bunăstarea familiilor lor și la dezvoltarea economiei rurale. Din cauza rolului lor cheie privind producția de alimente și a siguranței acestora s-a decis ca Ziua internațională a femeilor din mediul rural să fie aniversată la 15 octombrie, cu o zi înainte de Ziua Mondială a Alimentației.

sursa : aici

In Romania, Ziua mondiala a femeilor din mediul rural este sarbatorita din 1999, fiind marcata perntru prima oara la Moeciu, in judetul Brasov.

Asociația Națională a Femeilor din Mediul Rural (ANFMR) a marcat, an de an, această zi prin organizarea mai multor manifestări cu specific tradițional, în numeroase localități din țară. În același timp, Organizația Femeilor Social Democrate a sărbătorit Ziua internațională a femeii din mediul rural prin mai multe evenimente dedicate femeilor de la sate.

„Având în vedere că 76 la sută din populația cea mai săracă trăiește în zonele rurale, asigurarea accesului femeilor din mediul rural la resursele producției agricole contribuie la reducerea foametei și a sărăciei în lume și atribuie femeilor din mediul rural un rol important pentru succesul noii Agende de Dezvoltare Durabilă până în 2030.

„Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă promite să nu lase pe nimeni în urmă. Pentru a face față acestei situații, trebuie să ajutăm femeile din mediul rural să prospere și să aibă acces la sprijinul și informațiile de care au nevoie, astfel încât să-și poată pună în valoare potențialul fără să-și părăsească comunitățile”, declara fostul secretar general al ONU, Ban Ki-moon, în mesajul său pentru această zi.”

sursa : aici 

wrwdtitle

„Femeile din mediul rural reprezintă mai mult de un sfert din populația lumii, contribuind substanțial la susținerea și dezvoltarea comunităților în care ele activează. Cu toate acestea, rolul lor nu este îndeajuns apreciat, iar inegalitățile de gen se regăsesc la un nivel foarte ridicat și aici, mai ales în contextul unei sărăcii accentuate.

Personal, am pledat mereu pentru egalitatea de gen, pentru respectarea drepturilor femeilor și pentru eliminarea discriminărilor de orice fel cărora femeile, și mai ales cele din mediul rural, le cad de prea multe ori victime.

Eu cred că principala calitate a femeii din mediul rural este educarea unui neam în spiritul tradițiilor și responsabilitatea pentru viitorul nostru ca popor. „

sursa – 15 octombrie – Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural 

„Datoria oamenilor luminaţi dintr-o ţară e să-i ajute pe cei din mijlocul cărora au ieşit. ” – Marin Preda

841e031d-72f9-4c9b-9bf7-2fc4d0551e46

„Europarlamentarul Viorica Dăncilă, vicepreședintele Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din PE, a propus, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanți ai sectorului agricol din Cehia și Slovacia, organizarea unei dezbateri cu toate statele membre UE care se confruntă cu probleme similare în sectorul agricol, pentru a creiona o perspectivă comună asupra priorităţilor agriculturii europene, încurajând în același timp schimbul de bune practici între statele membre şi între autorităţile locale.

( … ) este necesar să avem, mai mult ca niciodată, o Politică Agricolă Comună post-2020 mai puternică în contextul noilor provocări.
Aceasta înseamnă, printre altele, funcţionarea îmbunătăţită şi mult mai stabilă a pieţelor, consolidarea poziţiei agricultorilor în interiorul lanţului alimentar, măsuri destinate ameliorării poziţiei competitive a agricultorilor şi ajutoare destinate acestora.
De asemenea, este nevoie de măsuri destinate femeilor din zonele rurale, acestea jucând un rol major în economia şi societatea rurală.
Sunt, totodată, necesare facilități pentru sprijinirea agricultorilor, pentru a spori competitivitatea economică a agriculturii şi pentru a crea şi menţine locurile de muncă. „

sursa : aici 

La multi ani, sanatate, putere de munca si devotament, zile senine, tuturor truditoarelor noastre !

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s